Dags för timeout från hat och negativitet på nätet – med #TextForHumanity kan du dela positiva budskap via mobilen

Sinch lanserar ny meddelandetjänst och bjuder in människor att skicka positiva meddelanden till främlingar.

Stockholm, Sverige 16 januari 2020 – Som ett svar på ökande hat och negativitet på sociala medier har Sinch, i samarbete med Mental Health America (MHA), skapat världens första meddelandetjänst för positiva budskap. Den nya meddelandetjänsten #TextForHumanity är utvecklad av Sinch, en global ledare inom molnkommunikation för kundengagemang via mobilen, och låter människor skicka ett positivt meddelande till en främling. Personen som skickar får samtidigt ett positivt meddelande tillbaka från någon annan.

Mobiler och sociala medier för människor närmare varandra men skapar samtidigt nya arenor för negativa attityder och beteenden. I Sverige har var sjunde internetanvändare drabbats av näthat eller negativa kommentarer under de senaste tre åren, och i åldern 12–25 drabbas hela tre av tio1. Flera studier har undersökt möjliga samband mellan sociala medier, smartphones och mental ohälsa som depression och ångest2. Vi ser också hur allt fler politiker, offentliga personer och även företag är involverade i offentliga dispyter på nätet och att samtalsklimatet mellan vanliga människor försämras. I en omfattande amerikansk opinionsundersökning svarar mer än hälften av de tillfrågade att de varit delaktiga i liknande situationer på nätet3.

Samtidigt är ensamhet en modern epidemi4 som påverkar människor i alla åldrar. En studie bland vuxna i USA visar att 30 procent av millennials känner sig ensamma, vilket är den högsta nivån bland alla åldersgrupper i studien5.

“Trots att vi använder våra telefoner för att kommunicera dygnet runt är det många som känner sig ensamma. Människor ifrågasätter alltmer den digitala och sociala teknologin som snabbt har blivit en stor del av våra liv. Det fick oss på Sinch att tänka igenom hur vi kan utnyttja kommunikation via mobilen för att motverka negativitet och hat online. Tillsammans med Mental Health America vill vi därför hjälpa till att sprida lite mer positiva budskap, ett textmeddelande i taget. Vi älskar våra telefoner, och det är dags för dem att älska oss tillbaka”, säger Jonathan Bean, global marknadsdirektör på Sinch.

“Mental Health America är mycket glada över att samarbeta med Sinch i det här initiativet. Vi vet att det finns mycket negativitet på nätet, och genom att dela med sig av ett positivt budskap kan var och en av oss hjälpa till att göra någons dag lite lättare och kanske bidra till ett bättre mentalt välbefinnande”, säger Paul Gionfriddo, President and CEO hos Mental Health America.  

#TextForHumanity är en inkluderande tjänst med bred räckvidd eftersom i princip alla mobiler har SMS-funktionalitet. Vem som helst kan bli en del av #TextForHumanity genom fyra enkla steg oavsett om de har en smartphone eller enklare mobiltelefon:

  1. Skicka JOIN till 079-06 478 39 (internationella telefonnummer finns på TextForHumanity.com). Tjänsten kommer därefter ställa ett par enkla frågor. All data lagras säkert och inga personliga data kan ses eller delas.
  2. Skriv en kort text som får någon att le. Du kan använda max 160 tecken och det finns tips för hur du kommer igång på TextForHumanity.com.
  3. #TextForHumanity kommer att dela ditt meddelande med en främling någonstans i världen. Till en början kan man endast skriva meddelanden på engelska.
  4. Ta emot ett positivt budskap från en främling. Med en smartphone kan du själv dela de meddelanden du får tillbaka på sociala medier i form av en visuell och färgstark grafik.

Under en period på 24 timmar kan användare skicka och ta emot upp till fem positiva textmeddelanden från främlingar runt om i världen. Det är enkelt att avsluta tjänsten genom att helt enkelt svara STOP i ett textmeddelande till tjänsten.

För mer information, vänligen kontakta:
Frida Almgren, presskontakt Sinch Sverige
Frida.almgren@sinch.com
076-19 98 300

Om Sinch
Sinch utvecklar digitala verktyg som möjliggör en personlig interaktion mellan företag och individer. Med Sinch molnbaserade kommunikationsplattform kan företag nå världens alla mobiltelefoner – inom en eller ett par sekunder – via meddelanden, röstsamtal, och video. Flera av världens största företag använder Sinch avancerade teknikplattform för att kommunicera med sina kunder, och Sinch är en etablerad mjukvaruleverantör till mobiloperatörer över hela världen. Sinch har vuxit med lönsamhet sedan det grundades 2008. Koncernen har huvudkontor i Stockholm, Sverige, samt närvaro i mer än 30 länder. Aktien är noterad på Nasdaq Stockholm: XSTO:SINCH. Besök oss på sinch.com.

Om Mental Health America
Mental Health America (MHA) är en samhällsengagerad ideell rörelse som arbetar för att tillgodose behoven hos människor med psykiska sjukdomar och för att främja psykiskt välmående i USA. Verksamheten syftar till att främja mental hälsa som en viktig del av det allmänna hälsotillståndet med förebyggande tjänster för alla, tidig identifiering och insatser för de som är i riskzonen, integrerad vård, tjänster och stöd för de som behöver det, och återhämtning som övergripande mål.
1 Svenskarna och internet 2019

2 Exempelstudier innefattar:

  • Niall McCrae, Sheryl Gettings, Edward Purssell (2017). Social Media and Depressive Symptoms in Childhood and Adolescence: A Systematic Review. Adolescent Research Review volume 2, pages 315–330.
  • Cheever, N.A., Rosen, L.D., Carrier, L.M., & Chavez, A. (2014). Out of sight is not out of mind: The impact of restricting wireless mobile device use on anxiety levels among low, moderate and high users. Computers in Human Behavior, 37, 290-297.
  • Ndasauka Y, Hou J, Wang Y, Yang L et al. (2016) Excessive use of Twitter among college students in the UK: Validation of the Microblog Excessive Use Scale and relationship to social interaction and loneliness. Computers in Human Behavior, 55, 963-971.
  • Lee-Won R J, Herzog L & Gwan Park S (2015) Hooked on Facebook: The role of social anxiety and need for social assurance in problematic use of Facebook. Cyberpsychol. Behav. Soc. Netw., 18, 567-574.

3 The Webby Awards, YouGov (2019). Under the Influence 2020 Trend Report.

4  Health Resources & Services Administration (2019). The Loneliness Epidemic

5 YouGov (2019). Millennials are the loneliest generation.


Bilaga