Aktia Finlands bästa fondhus i Morningstars jämförelse

Aktia Bank Abp
Pressmeddelande
18.3.2021

Aktia har placerat sig på topp i alla fondhuskategorier i Morningstars Finland Awards 2021-tävling.

I fråga om fondhus granskas i jämförelsen den riskjusterade avkastningen under fem års tid på tre olika delområden: aktier, räntor och kombinationsfonder. I år tog Aktia hem segern på alla tre delområden.

”Framgången i Morningstar-jämförelsen talar om vårt långsiktiga kapitalförvaltningsarbete. Aktia har unik kompetens inom såväl räntor som aktier och vi skapar mervärde för våra kunder genom vårt mångsidiga utbud. Det är återigen fint att få erkännande för vårt arbete”, säger Niina Bergring, direktör med ansvar för kapitalförvaltningen i Aktia Bank .

Aktias fonders framgång och den högklassiga kapitalförvaltningen är tillgänglig för samtliga kunder från institutionella placerare till privatkunder.

Niina Bergring fortsätter: ”Vi utvecklar ständigt våra produkter och vår kompetens och erkännande från Morningstar talar för att den väg vi valt är den rätta. Framgången är ett starkt bevis på en resultatrik aktiv portföljförvaltning, vilket syns framför allt i utvecklingen av våra kunders placeringar.”

Aktia har fått erkännande för sin suveräna kapitalförvaltning också internationellt: i januari lyfte Dagens Industri fram portföljförvaltarna Jan Brännback och Janne Lähteenmäki som de bästa portföljförvaltare i Norden. Nu talar Morningstar-priset för att Aktia har en kapitalförvaltning som skapar mervärde för kunderna i hög utsträckning. Aktia har en stark kompetens inom såväl aktie- som inom räntefondförvaltning och tjänsterna utvecklas och görs mer mångsidiga hela tiden.

Aktias kapitalförvaltningstjänster har prisbelönats upprepade gånger såväl i Morningstars som flera andra aktörers jämförelser. Morningstar har utsett Aktia till bästa räntefondförvaltare under åren 2013, 2014, 2015, 2018, 2019 och 2020. Därutöver var Aktia det enda finländska bolaget bland de tre bästa räntefondförvaltarna 2016 och 2017.

Morningstar är en ledande leverantör av oberoende investeringsanalyser i Nordamerika, Europa, Australien och Asien. Den belönar årligen de bästa kapitalförvaltarna samt de bästa individuella fonderna.

För ytterligare information:

Niina Bergring, Direktör med ansvar för Aktias kapitalförvaltning +358 40 822 1514, niina.bergring@aktia.fi  
Katja Korsinkin, Kommunikationschef, tfn +358 10 247 6294, katja.korsinkin@aktia.fi

Aktia är en finländsk kapitalförvaltare, bank och livförsäkrare som har skapat välstånd och välfärd generation efter generation redan under 200 års tid. Vi tillhandahåller våra kunder digitala tjänster i ett flertal kanaler och ger personlig service på våra verksamhetsställen i huvudstadsregionen samt i Åbo-, Tammerfors-, Vasa- och Uleåborgsregionerna. Vår belönade kapitalförvaltnings fonder säljs även internationellt. Vi sysselsätter ca 830 personer på olika håll i Finland. Aktias förvaltade kundmedel (AuM) 31-12-2020 uppgick till 10,4 miljarder euro och balansomslutningen till 10,6 miljarder euro. Aktias aktie noteras på Nasdaq Helsinki Oy (AKTIA). aktia.com