Bilia förvärvar Upplands Motor Stockholm AB, en återförsäljare för Mercedes personbilar, transportbilar och lastbilar

 

Bilia har idag träffat avtal om att förvärva en auktoriserad Mercedes-återförsäljare, Upplands Motor Stockholm AB, som bedriver försäljning samt serviceverksamhet för Mercedes personbilar, transportbilar och lastbilar på fyra anläggningar i Stockholmsområdet i Sverige. Avtalet är villkorat ett godkännande från den svenska konkurrensmyndigheten. Tillträdet förväntas ske den 1 juli 2021.

Verksamheten som förvärvas redovisade för 2020 en omsättning på cirka 1 200 Mkr och ett rörelseresultat på 48 Mkr. Antalet anställda är cirka 250 personer. Verksamhetens sysselsatta kapital plus avtalade övervärden uppgår till cirka 220 Mkr. Biliakoncernens sysselsatta kapital och nettolåneskuld uppskattas öka, relaterat till förvärvet, med cirka
350 Mkr.

Per Avander, Bilias VD och koncernchef, kommenterar:
”Jag är oerhört glad och stolt över att Bilia framöver kommer att arbeta med Mercedes, som blir ett utmärkt tillägg till Bilias nuvarande bilvarumärkesportfölj. Genom förvärvet tillför vi även Bilia ett nytt och spännande affärsområde i form av tunga lastbilar, i vilket Mercedes är en av Europas största och mest framgångsrika aktörer.”

Oskar Lindström, styrelseordförande Upplands Motor Holding, kommenterar:
”Vi är mycket glada över att få Bilia som ny ägare till Upplands Motors Mercedes-verksamhet. Bilias kundfokus, kompetens och erfarenhet är viktig i den fortsatta utvecklingen av Mercedes-affären. En affär som vi är stolta över att ha fått förtroendet från Mercedes-Benz att utveckla i Stockholm. Bilia blir en stark partner till Mercedes-Benz att fortsätta det arbetet.”

Niels Kowollik, VD Mercedes Sverige, kommenterar:
”Jag är glad att Bilia som en av Sverige mest rutinerade och kunniga aktörer, som även har erfarenhet av att arbeta med premiummärken, har förvärvat Upplands Motor. De är duktiga på att erbjuda koncept som uppskattas av kunderna, vilket vi ser som en viktig del av framtidens bilförsäljning. Jag ser fram emot ett gott samarbete tillsammans med Bilia.”

Göteborg den 23 april 2021

Bilia AB (publ)

Denna information är sådan information som Bilia AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 23 april 2021, kl. 08:10.

För information vänligen kontakta:
Per Avander, VD och koncernchef, 010-497 70 00, per.avander@bilia.se    
Kristina Franzén, CFO, 010-497 73 40, kristina.franzen@bilia.se

Fakta om Biliakoncernen

Bilia är en av Europas största bilåterförsäljare med en ledande position inom service och försäljning av personbilar och transportbilar. Bilia har cirka 140 anläggningar i Sverige, Norge, Tyskland, Luxemburg och Belgien. Bilia säljer personbilar av märket Volvo , BMW , Toyota, Renault , Lexus, MINI, Dacia, Alpine samt transportbilar av ­märket Renault , Toyota och Dacia.

Bilia erbjuder nya och begagnade bilar, e-handel, reservdelar och butiksförsäljning, service- och skadeverkstäder, däck och bilglas samt finansiering, försäkring, biltvätt, drivmedelsstationer och bildemontering under samma tak, vilket ger ett unikt kunderbjudande.

Bilia omsatte cirka 30 Mdkr år 2020 och hade cirka 4 700 anställda. 

Bilaga