Immunicum AB (publ) presenterar fallstudie på en patient från Fas I/II HCC-studien vid Cholangiocarcinoma Foundation Annual Conference

Pressmeddelande

5 februari 2018

Immunicum AB (publ) presenterar fallstudie på en patient från Fas I/II HCC-studien vid Cholangiocarcinoma Foundation Annual Conference

Immunicum AB (IMMU.ST), ett bioteknikbolag som utvecklar nya immunostimulerande cancerbehandlingar för ett antal solida tumörformer, meddelar idag att en fallstudie "case report" med en enskild patient som deltar i Fas I/II-studien i levercancer (HCC) presenterats  under postersessionen vid Cholangiocarcinoma Foundation Annual Conference i Salt Lake City, USA. Fallstudien beskriver den långa överlevnaden för en patient med långt framskriden kolangiocarcinom (gallgångscancer) efter att cancerimmunaktiveraren ilixadencel kombinerats med standardläkemedel kända för att stimulera immunogen celldöd och hämma tumördriven immunsuppression.

Informationen från denna fallstudie stödjer och kompletterar ytterligare de övergripande positiva säkerhets- och immunsvarsdata från den kliniska Fas I/II-studie som vi tillkännagav i september 2017, säger Peter Suenaert, Chief Medical Officer på Immunicum. Vi värdesätter att ha blivit utvalda av Cholangiocarcinoma Foundation för att presentera den här patientens positiva svar på ilixadencel i kombination med vissa standardläkemedel. Presentationer på konferenser som denna ger oss möjligheten att samverka med den del av läkar- och forskarvärlden som inriktar sig på att behandla denna sällsynta cancerform.

I studien fick patienten med gallgångscancer först en behandling med transarteriell kemoembolisering (TACE) vilket är en standardmetod för att administrera cellgifter direkt till tumören samtidigt som blodflödet till tumören begränsas. Cellgiftet som användes för denna patient var doxorubicin  som är känt för att inducera en så kallad immunogen celldöd. TACE-behandligen återupprepades två gånger och ilixadencel, vars funktion är att lokalt rekrytera och aktivera patientens egna dendritceller, administrerades intratumoralt dagen efter varje TACE-behandling. Tumören växte inte i storlek förrän vid månad 6, då systemisk behandling med cellgifter bestående av gemcitabin + cisplatin sattes in, vilket förväntas häva immunsuppressionen i tumören. Överlevnaden för patienten var 41 månader vilket är positivt jämfört med historiska data.  Fallstudien är ett exempel som stödjer  tesen att behandling med ilixadencel skulle kunna ge kliniska fördelar vid denna cancerform.

Postern med titeln "Combination treatment of immune primer ilxadencel with standard therapy known to inhibit immunosupression: a case report," presenterades vid Cholangiocarcinoma Foundation Annual Conference den 1 februari 2018. Postern finns på Immunicums webbplats under "Publications" eller genom att klicka på följande länk: http://immunicum.se/technology/publications/

Om kolangiokarcinom
Kolangiokarcinom, eller gallgångscancer, börjar i epitelcellerna som omger gallgångarna i och kring levern (intra- och extrahepatiskt). Intrahepatiskt kolangiokarcinom bedöms svara för omkring 15 procent av förekomsten av primär levercancer i USA. Denna tumörform är svår att diagnostisera korrekt eller i tid, så när diagnosen ställs är det ofta för sent för operation, vilket för närvarande är den enda botande behandlingen.

Om konferensen Cholangiocarcinoma Foundation Annual Conference
Syftet med Cholangiocarcinoma Foundations årliga program är att säkra ett varaktigt engagemang från läkar- och forskarvärlden för kolangiokarcinom, genom att tillhandahålla ett forum för att öka de kunskaper som krävs för att förebygga, diagnostisera, behandla och bota kolangiokarcinom. Det ska ske genom att anlägga ett brett spektrum av perspektiv på klinisk forskning, grundforskning och överbryggande forskning, stimulera tvärvetenskapligt samarbete och samarbete mellan olika institut samt inspirera till innovation.

Om Ilixadencel
Cellterapiprodukten ilixadencel (tidigare kallad INTUVAX®) är en cancerimmunaktiverare som kan lagras "på hylla" ("off-the-shelf") och som utvecklats för behandling av solida tumörer. Den aktiva ingrediensen är aktiverade allogena dendritceller som tas från friska blodgivare. Intratumoral injektion med dessa celler ger upphov till en inflammatorisk respons som i sin tur leder till en tumörspecifik aktivering av patientens cytotoxiska T-celler.

För ytterligare information kontakta:

Carlos de Sousa, VD, Immunicum
Telefon: +46 (0) 31 41 50 52
E-post: info@immunicum.com  

Michaela Gertz, CFO, Immunicum
Telephone: +46 70 926 17 75
E-mail: ir@immunicum.com 

Mediakontakt

Gretchen Schweitzer och Joanne Tudorica
Trophic Communications
Telefon: +49 172 861 8540
E-post: ir@immunicum.com 

Om Immunicum AB (publ) Immunicum etablerar ett unikt angreppssätt inom immunonkologi genom utveckling av lagringsbara allogena cellbaserade terapier. Vårt mål är att bekämpa cancer genom att aktivera och stärka patientens eget immunförsvar, och därmed förbättra överlevnad och livskvalitet. Företagets ledande produkt, ilixadencel, bestående av pro-inflammatoriska allogena dendritiska celler, har potentialen att bli en grundstomme i modern kombinationsbehandling av ett flertal olika solida tumörformer. Immunicum är grundat och baserat i Sverige och är noterat på Nasdaq Stockholm. www.immunicum.com

 
Attachments:

http://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/f9506972-9eb0-416a-ae4d-ef375832a207