Karolinska Developments portföljbolag Svenska Vaccinfabriken presenterar vetenskapliga framsteg vid internationell konferens

STOCKHOLM, SVERIGE 27 juni 2022. Karolinska Development AB (Nasdaq Stockholm: KDEV) meddelar idag att portföljbolaget Svenska Vaccinfabriken har presenterat prekliniska studiedata som indikerar att bolagets terapeutiska vaccinkandidat SVF-001 har potential att framkalla ett immunsvar i en preklinisk sjukdomsmodell av hepatit B. Resultaten presenterades den 25 juni vid EASL International Liver CongressTM 2022.

Svenska Vaccinfabriken utvecklar terapeutiska proteiner och DNA-vacciner mot bland annat hepatit B. Terapeutiska vacciner har, till skillnad från förebyggande vacciner, potential att bota redan infekterade patienter. Kroniska infektioner orsakade av hepatit B-virus (HBV) är en viktig underliggande faktor till svåra leversjukdomar och cancer. Idag lever fler än 250 miljoner människor världen över med kronisk hepatit B och på grund av bristen på botemedel är behovet av effektiva behandlingar mycket stort.

Ett vanligt kännetecken för kroniska hepatitinfektioner är virusets förmåga att undvika kroppens normala immunförsvar. Genom att störa T-cellernas förmåga att söka upp och förstöra viruset kan tolerans mot viruset utvecklas, vilket leder till fortsatt sjukdomsutveckling. I den nyligen genomförda studien analyserades immunsvaret i en preklinisk sjukdomsmodell av kronisk hepatitinfektion efter behandling med bolagets läkemedelskandidat SVF-001 mot HBV. Resultaten visar att behandlingen genererade ett starkt antikroppssvar och hög T-cellsaktivitet. Dessa goda resultat ger stöd för den fortsatta utvecklingen av SVF-001.

”Hepatit är en mycket smittsam infektionssjukdom som drabbar såväl unga som äldre världen över och orsakar medicinska komplikationer på både kort och lång sikt. Vi imponeras av Svenska Vaccinfabrikens innovativa terapeutiska vacciner som har potential att möta denna omfattande utmaning och ser fram emot att följa bolagets fortsatta utveckling”, säger Viktor Drvota, vd för Karolinska Development.  

Karolinska Developments direkta ägande i Svenska Vaccinfabriken uppgår till 34,8%.

Läs det vetenskapliga abstractet i sin helhet (id-nummer: SAT413): https://easl.eu/wp-content/uploads/2022/06/ILC-2022-Abstract-Book-15.06-Web.pdf

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Viktor Drvota, vd, Karolinska Development AB 
Tel: +46 73 982 52 02, e-mail: viktor.drvota@karolinskadevelopment.com 

Johan Dighed, chefsjurist och vice vd, Karolinska Development AB
Tel: +46 70 207 48 26, e-mail: johan.dighed@karolinskadevelopment.com

TILL REDAKTÖRERNA

Om Karolinska Development AB
Karolinska Development AB (Nasdaq Stockholm: KDEV) är ett nordiskt investmentbolag inom life science. Bolaget fokuserar på att identifiera medicinska innovationer och att investera för att skapa och utveckla bolag som vidareutvecklar sådana innovationer till differentierade produkter som kan göra skillnad för patienters liv och generera en attraktiv avkastning till aktieägarna.

Karolinska Development har tillgång till medicinsk forskning i världsklass från Karolinska Institutet och andra ledande universitet och forskningsinstitutioner i Norden. Bolagets målsättning är att bygga bolag kring forskare som är ledande inom sina respektive vetenskapsområden, med stöd från erfarna ledningsgrupper och rådgivare, samt med finansiering tillsammans med internationella investerare som är specialiserade inom sektorn. För att skapa bästa möjligheter till framgång byggs företagen med erfarna managementteam och rådgivare och de medfinansieras av professionella life science-investerare.

Karolinska Developments portfölj består av nio bolag inriktade på att utveckla innovativa behandlingsmetoder för sjukdomar som är livshotande eller funktionsnedsättande och andra medicinska tillstånd.

Bolaget leds av ett entreprenörsteam bestående av professionella investerare med lång erfarenhet inom företagsbyggande och med tillgång till ett starkt globalt nätverk.

För mer information, besök www.karolinskadevelopment.se 

Bilaga